Ampersand

Landmark commercial refurbishment located in the heart of Soho.

Ampersand was conceived through a creative collaboration between architect, artist and graphic designer leading to a project that embodies Soho’s unique character of commerce and creativity.

In refurbishing rather than rebuilding, this design has enhanced the heritage of this West End location, restored an important Oxford Street elevation, greatly reduced the embodied energy of the scheme, enabled a continuous retail offer at street level throughout the build and created a finished product that is immediately at home in its surroundings.

Responding to the client’s brief, Darling Associates have created a powerful new presence on Wardour Street by introducing a dramatic vertical frame of bronze that evokes the form of the original façade whilst announcing Ampersand’s new refined design identity. With this project the team saw an opportunity to breathe new life into an existing building, retaining the primary fabric and historic façade, exposing its innate qualities and applying a new envelope fit for the expectations of the sustainable future of commercial office provision in this progressive area of the city.

 

Details

Client   Resolution Property
Contractor   McLaren
Date   2010 – 2015
Sector   Mixed Use
Size   64,500 sq ft

DA Team
Chris Darling
Damion Burrows
Tibor Szakaly
Akos Sofalvi
Rupert Calvert

Awards

2015 – AJ Retrofit (Shortlisted)
2015 – NLA (Shortlisted)
2016 – BCO Awards (Shortlisted)


Drawings

 
 


Construction

 
 


Film

 

 





Recent Portfolios